RESEPI BISKUT
Biskut Almond London
Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )
- 250 gm butter
- 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
- 1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
- 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
- 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
- 1 biji kuning telor
- Badam biji di panggang secukupnya
- Badam cincang untuk hiasan
- Coklat masakan secukupnya
- Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
- Sedikit minyak jagung
Cara-cara
- Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
- Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
Biskut Suji Arab
Resepi Biskut suji Arab
2 cawan tepung gandum ( saya guna tepung jenis halus)
1 cawan gula halus
1 cawan minyak ghee@ sapi
Cara penyediaan
1. Satukan tepung dan gula.
2. Kemudian masukkan minyak ghee sedikit2 sehingga adunan boleh di uli atau dibentuk.
3. Bentukkan bulat dan susun dalam tray pembakar.
4. Jika suka boleh hiaskan dengan ceri merah di tengah2nya.
5. Bakar selama 25-30 minit dalam suhu 170 darjah C.
1 cawan gula halus
1 cawan minyak ghee@ sapi
2. Kemudian masukkan minyak ghee sedikit2 sehingga adunan boleh di uli atau dibentuk.
3. Bentukkan bulat dan susun dalam tray pembakar.
4. Jika suka boleh hiaskan dengan ceri merah di tengah2nya.
5. Bakar selama 25-30 minit dalam suhu 170 darjah C.
Resepi Biskut Mazola
Bahan-Bahan:
• 1 cawan minyak mazola
• 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
• ½ cawan tepung jagung
• ¾ cawan gula halus
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 sudu teh essen vanilla
• (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
Bahan Untuk hiasan
• Kuning telur untuk hiasan
• Kacang tumbuk kasar secukupnya
Cara-Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
Resepi Biskut Jantung Hati
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 cawan kelapa kering dalam tin
1 cawan gula halus
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 biji telur - dipukul hingga kembang
Mentega secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Campurkan kesemua tepung dengan kelapa dan gula.
2. Uli dengan mentega hingga lembut.
3. Masukkan telur, gaul rata dan sebati sehingga membentuk doh.
4. Canai doh terap atau bentuk ikut suka. Bakar hingga masak.
Resepi Biskut Cornflakes Madu
Bahan-bahan ( 50-60 biji )
4 cawan Cornflakes
¼ cawan madu
¼ cawan mentega
Papercup secukupnya
Sprinkles sebagai hiasan
Ceri (sebagai hiasan - ikut suka)
Cara-cara
1. Cairkan mentega dan madu dengan api yang kecil. Kacau hingga mentega cair.
2. Cornflakes dihancurkan sedikit dan dimasukkan dalam mangkuk.
3. Campuran mentega dan madu dimasukkan ke dalam mangkuk berisi Cornflakes tadi.
4. Gaul rata hingga semua Cornflakes diselaputi dengan madu.
5. Sudukan ke dalam papercup dan tabur sprinkles ke atasnya. Letak hirisan ceri jika suka. Susun di loyang dan bakar selama 10-15 minit dengan suhu yang bersesuaian.
Biskut Cip Coklat Putih
BAHAN-BAHAN:
1 cawan (250 gm) mentega tanpa garam
1 1/2 cawan gula merah
2 sudu kecil vanila
2 biji telur gred A
2/3 cawan koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking soda
1 cawan cip coklat putih
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 0C.
2. Krimkan mentega dan gula, masukkan vanila diikuti dengan telur satu per satu dan pukul sebentar.
3. Kemudian masukkan koko dan gaul rata. Ayak bersama tepung, soda bikarbonat dan garam.
4. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega.
5. Gaul rata cip coklat putih. Sudukan satu sudu kecil adunan tadi ke atas dulang pembakar dan bakar sekitar 15-20 minit sehingga masak. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment